Altandörr

Skillnaden mellan altandörr och balkongdörr

Skillnaden mellan altandörr och balkongdörr

Är du på jakt efter en balkongdörr? Då kanske du tar trillat in på en sida där det finns massor av olika modeller och utföranden, men också flera olika produkter som ser ungefär likadana ut fast att de har olika användningsområden. Vad är det till exempel för skillnad på en altandörr och en balkongdörr, kanske du undrar? Och det är en mycket bra fråga som kan ha ett enkelt eller mer detaljerat svar.

Skillnaden mellan en altan och en balkong är att balkongen är ovanför mark. Det gör att du endast kommer ut på en begränsad yta genom en balkongdörr och därför även har ett annat skydd mot oinbjudna gäster. En balkongdörr brukar därför inte kunna öppnas från utsidan och inte heller ha ett lås på sig. Altandörren däremot, kan man behöva ta sig in genom med hjälp av en nyckel, eller kunna låsa för ett ökad skydd mot just nämnda oinbjudna gäster.

 

 

Modeller och utföranden

Det brukar även vara vissa skillnader när det gäller exempelvis modeller och utföranden på altandörrar respektive balkongdörrar. Altandörrar kan man hitta som dubbeldörrar och även i utföranden med spröjs eller helglas. Balkongdörrarna brukar däremot endast vara enkla dörrar och ha en utformning där minst hälften består av ett material som oftast är trä. Man har helt enkelt inte ett behov av att ha mer utsikt än så, genom en balkongdörr.

Däremot kan det vara ett större behov av säkerhet för de boende, när det gäller balkongdörrar. Kanske har man små barn och bor högt upp. Då är det oerhört viktigt att barnet inte kan ta sig ut genom balkongdörren och klättra upp, med risk för ett fall. Det finns balkongdörrar med olika typer av barnskydd, men det går även att själv sätta dit ett barnskydd så att man som förälder kan känna sig extra trygg i sitt hem.