fönster

Fönster - Husets ögon

Fönster - Husets ögon

Våra fönster tillåter dagsljuset att leta sig in i våra hem och lysa upp vår tillvaro. Ett hus utan dem vore ett väldigt instängt sådant. Vi ställer höga krav på våra fönster: De ska stå emot väder och vind samtidigt som de ska skydda mot störande buller. Dessutom ska de vara snygga och passa huset. Det är med andra ord klokt att tänka till en extra gång innan du väljer fönster, de ska trots allt vara med dig ett tag framöver. Om du behöver nya fönster i Göteborg eller vill ha hjälp med underhåll och service kan du kontakta Göteborgs fönsterrenovering: http://goteborgsfonster.se/

 

 

Tre vanliga fönstertyper

 

Det finns en mängd olika fönster att välja på, här kan du läsa om tre populära alternativ. 

 

Träfönstret har länge varit vanligast och lockar många med sin charm. Fördelen med träfönster är att de är relativt billiga, däremot kräver de desto mer underhåll än övriga alternativ. På senare tid har PVC-fönster klivit in i rampljuset som det billigaste alternativet. Dessa är i stort sett underhållsfria och är dessutom väldigt hållbara. PVC har en bra isoleringsförmåga sparar därför energi. Ett annat populärt alternativ är aluminiumfönster. Liksom PVC är livslängden lång, underhållet minimalt och isoleringsförmågan bra. Aluminiumfönstret är det dyraste av dessa tre alternativ.

 

Underhåll av fönster

 

Om du vårdar dina fönster på rätt sätt kan du själv förlänga livslängden ytterligare. Rengöring av fönster är viktigt både för syns skull och för hållbarheten. Dessutom behöver även tätningslister rengöras och kontrolleras. Ungefär en gång om året ska beslag och gångjärn smörjas med syrafritt fett eller olja. Det kan även hända att dessa behöver bytas ut. Träfönster behöver dessutom ommålning med jämna mellanrum. Hur ofta beror dels på åt vilket väderstreck de pekar, fönster i söderläge är nämligen mer utsatta för vädret. Det beror även på konstruktionen och hur fönstret är placerat i fasaden.